Nyborg Fyn Danmark Julegrisen parteres

Julegrisen parteres

Foto: Østfyns Museer

Når der fejres Jul i den gamle Kongeby, så er der også Jul i kongens fadebur. I anledningen af julen skulle kongens fadebur fyldes op med gode fødevarer, så kongen kunne holde en ordentlig julefest. Og det betyder traditionen tro, at julegrisen skal parteres.

Kongens fadebur
Igennem hele middelalderen mødtes kongen med sit parlament på Nyborg Slot. Det var en stor begivenhed, når kongen og hans følge kom til byen. Så var der brug for mad og drikke i rigelige mængder fra Kongens Fadebur. I Nyborg var der sørget særligt godt for dette.
Det kongelige Nyborg Len dækkede næsten halvdelen af Fyn og hørte som et af de eneste i landet altid til kongens fadebur. Det betød, at bønder og håndværkere i lenet betalte skat i form af afgrøder og produkter direkte til kongens hof.

Oplev julegrisen blive parteret
Kom og oplev julegrisen blive parteret på Borgmestergården som i gamle dage, når julefesten blev forberedt i fadeburet. Som optakt til julemarkedet bliver grisen parteret på den gamle købmands- og borgmestergård i Nyborg den 30. november. Her bliver der lavet medister, rullepølse, blodpølse, blodbudding, bacon, krydderfedt og meget andet. Weekenden efter skal der smages på al den gode julemad i det gule køkken, hvor grisen er blevet tilberedt i løbet af ugen.