Farvekode til middelalderen

Skal vi være dis eller dus til Danehof? Kend Danehoffets deltagere på farven!

Når du skal til Danehof i den kommende weekend, kan der være god grund til lige at sætte sig ind i middelalderens farvekoder!

I middelalderen var farve på tøjet både en omkostnings- og betydningsfuld affære. Og Nyborg Slots Dragtlaug har derfor sat sig godt ind i, hvilke farver de skal bruge, når de skal sy dragter til de mange deltagere i optog og optrin under Danehoffet.

For at også alle andre kan lære den middelalderlige farvekode at kende, deler vi den med jer her! Så ved I, hvem I skal være ”dis” og ”dus” med til Danehof!

  • Lilla: Purpur var en helt ny og ekstremt dyr farve i starten af 1200-tallet. Så det var yderst sjældent, at man så dragter i lilla. Men fra kilder ved vi, at Valdemar Sejr har optrådt i purpurfarvede gevandter. Så hvis du møder en mand i lilla til Danehof, kan du være næsten helt sikker på, at du står overfor kongen selv!
  • Rød og blå: Skarlagenrød, mørkeblå og kongeblå var farver, der var forbeholdt de adelige. Vi ved fra kilder at Valdemar Sejrs dronning, Dronning Bengerd, elskede skarlagenrød og bling-bling. Så til Danehof kommer hun da også til at bære smuk, lang rød kjole med guldbroderier.
  • Sort: En farve, der også var blandt de dyreste at fremstille. Blev derfor kun båret af de allerrigeste.
  • Gul, grøn og kraprød: Middelalderens middelklasse, håndværkere og andre borgere med en vis indkomst, klædte sig i tøj, med farver som gul, grøn og kraprød. Det var farver som var lidt billigere at fremstille, men som alligevel viste, at man havde økonomisk overskud.
  • Grå og brun: Disse farver var, hvad landets fattigste klædte sig i. Det vil sige bønder og tjenestefolk. I øvrigt den gruppe, der udgjorde størstedelen af befolkningen i datidens Danmark.

Se optoget, hvor alle Nyborg Slots Dragtlaugs dragter vil blive båret gennem byen til Danehof: Lørdag kl. 11.45 og 14.30 og søndag kl. 11.30 og 14.30.

Billede: Gitte Grønbech fra Nyborg Slots Dragtaug har stået bag det fine guldbroderi på den skarlagenrøde kjole til Dronning Bengerd, der var Valdemar Sejrs anden hustru.

Del denne side