FilmFyn optog JOURNAL 64 på Sprogø
Optagelserne til Zentropa og Christoffer Boes fjerde film i Jussi Adler-Olsens populære serie om Afdeling Q, JOURNAL 64, er filmet på Sprogø.
Sprogø ved Storebæltsbroen har en absolut nøglerolle i JOURNAL 64. En central del af filmens handling foregår på det historiske (og berygtede) pigehjem på Sprogø, og det er lykkes at placere en del af filmens optagelser on location på Sprogø takket være et tæt samarbejde med FilmFyn og Sund & Bælt.
FilmFyn er gået ind sammen med filmens mange andre investorer, og direktør Bo Damgaard ser frem til potentialerne med JOURNAL 64, der forventes at få et højt billetsalg i biograferne. "Vi er med på et lille hjørne af en stor film, primært på grund af den branding og synlighed omkring både Nyborg og FilmFyn, der skabes, når der foregår optagelser i vores lokalmiljø", fortæller Bo Damgaard og tilføjer: "Vi glæder os til filmen og til at fejre den med en særlig fynsk forpremiere til efteråret".
Dele af filmens store hold har haft ophold i Nyborg under optagelserne på Sprogø, og både fynske skuespillere og filmarbejdere er engageret i den store produktion.
JOURNAL 64 får biografpremiere den 4. oktober 2018.
Handlingen i JOURNAL 64
Nogle håndværkere gør en uhyggelig opdagelse i en ældre københavnsk lejlighed: Bag en falsk mur i lejligheden finder de tre mumificerede lig siddende omkring et spisebord med en ledig plads klar. Kriminalkommissær Carl Mørck og hans assistent Assad i Afdeling Q bliver sat til at finde ud af, hvem mumierne er, og hvem den fjerde plads er tiltænkt.
Carl og Assad sætter jagten ind på lejlighedens beboer og finder spor tilbage til den berygtede kvindeanstalt på Sprogø, hvor misrøgt og lægelige forsøg med tvangssterilisering var en fast del af hverdagen for de anbragte, såkaldt utugtige piger. Rædslerne på Sprogø er et overstået kapitel i Danmarkshistorien, men der dukker personer op, som siger, at eksperimenterne er fortsat helt op i vores tid. Carl og Assad indleder et kapløb med tiden for at forhindre nye mord og overgreb.
Foto:FilmFyn
Historien om det virkelige pigehjem på Sprogø
Pigehjemmet på Sprogø var en anstalt for ”moralsk defekte” eller ”moralsk åndssvage” piger og kvinder. Anstalten åbnede i 1923 som en underafdeling af Den Kellerske Åndssvageanstalt og lå på øen, indtil det lukkede i 1961 efter flere års politisk pres. Formålet med anstalten var at behandle kvinder, der blev anset som svagt begavede og farlige for samfundet. Det var kvinder, der ifølge lokalsamfundet ikke kunne passe et arbejde eller brød sig mod datidens normer for seksualmoral. Ved at isolere kvinderne på Sprogø, håbede man på at begrænse udbredelsen af kønssygdomme, undgå børn uden for ægteskabet og dermed komme ”dårligt arvemateriale” til livs.
Anstalten var ikke et fængsel, men kvinderne var anbragt på ubestemt tid. Efter en stramning af loven om sterilisation i 1934 blev det nærmest en forudsætning, at kvinderne skulle steriliseres, før de kunne forlade pigehjemmet. Alene i perioden 1923-1938 blev 86 kvinder steriliseret. I alt blev cirka 500 piger og kvinder anbragt på Sprogø fra 1923-1961 – gennemsnitligt i syv-otte år.
Stort cast med Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares i spidsen
Som det tidligere har været offentliggjort, vender Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares tilbage i rollerne som henh. Carl Mørck og Assad for uigenkaldeligt sidste gang, og der bliver også et gensyn med bl.a. Rose og Marcus Jacobsen i skikkelse af Johanne Louise Schmidt og Søren Pilmark.
I nogle af de nye roller medvirker bl.a. de unge talenter Fanny Leander Bornedal og Clara Rosager, som de hårdt prøvede Sprogø-piger Nete og Rita. Den frygtindgydende læge Curt Wad, spilles af to skuespillere: Stortalentet Elliott Crosset Hove i en ung udgave, og Elliott Crosset Hoves egen far, Anders Hove, i den ældre udgave. I andre vigtige roller er det lykkedes at sikre Nicolas Bro som journalisten Brandt og Marianne Høgsbro som Curt Wads kone Beate, mens Nastja Arcel og Anders Juul figurerer i mindre roller.
Holdet bag filmen
JOURNAL 64 instrueres af Christoffer Boe, som fik stor succes med filmen Spies og Glistrup fra 2013 og senest har færdiggjort optagelserne til TV 2s kommende dramaserie Kriger. Manuskriptet er skabt af Bo Hr. Hansen, Nikolaj Arcel og Mikkel Nørgaard.
JOURNAL 64 er produceret af Zentropa i samarbejde med TV2 Danmark, ZDF German Television Network, ZDF Enterprises, TV4 Sverige og TV 2 Norge og i samproduktion med Film i Väst med støtte fra Det Danske Filminstitut / Markedsordningen, Deutscher Filmförderfonds, Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein, Nordmedia – Film- und Mediengesellschaft Niedersachsen/Bremen, FilmFyn, samt med udviklingsstøtte fra Creative Europe Programme - Media of the European Union
2,2 mio. solgte biografbilletter
Med 2,2 mio. solgte biografbilletter til de tre første Afdeling Q-film Kvinden i buret (2013), Fasandræberne (2014) og Flaskepost fra P (2016) er der enorme forventninger til JOURNAL 64, som må formodes at blive årets helt store danske biograffilm.
JOURNAL 64 distribueres herhjemme af Nordisk Film Distribution, mens det internationale salg varetages af TrustNordisk. Filmen får et budget på 38,2 mio. kr. og får premiere den 4. oktober 2018.
For yderligere information kontakt:
Bo Damgaard, FilmFyn, mobil: 40309978, mail: bo@filmfyn.dk
Michael Feder, mobil: 22434942, mail: michael@hav...
Foto:FilmFyn
Fakta om JOURNAL 64
Filmholdet:
• Instruktion: Christoffer Boe
• Manuskript: Bo Hr. Hansen, Nikolaj Arcel og Mikkel Nørgaard
• Producer: Louise Vesth
• Fotograf: Jacob Møller
• Production designer: Nikolaj Danielsen
Rollelisten:
• Carl Mørck: Nikolaj Lie Kaas
• Assad: Fares Fares
• Rose: Johanne Louise Schmidt
• Marcus Jacobsen: Søren Pilmark
• Nete: Fanny Leander Bornedal
• Rita: Clara Rosager
• Curt Wad (yngre): Elliott Crosset Hove
• Curt Wad (ældre): Anders Hove
• Brandt: Nicolas Bro
• Beate Wad: Marianne Høgsbro
• Børge Bak: Michael Brostrup
• Gunnar: Anders Juul
• Else Munk: Nastja Arcel
Budget: 38,2 mio. kr.
Distribution og salg:
Distribution: Nordisk Film Distribution
Internationalt salg: TrustNordisk
Om bøgerne:
Jussi Adler-Olsens bogserie om Afdeling Q og Carl Mørck blev skudt i gang i 2007. Bøgerne har solgt over 3 mio. eksemplarer i Danmark og over 10 mio. eksemplarer på verdensplan. Alle romanerne har høstet priser og førstepladser på bestsellerlisterne i både indland og udland. I Danmark har bogserien både modtaget Læsernes Bogpris, Harald Mogensen Prisen og De Gyldne Laurbær, og Flaskepost fra P har også modtaget Glasnøglen for bedste nordiske spændingsroman. Filmatiseringerne af Kvinden i buret, Fasandræberne og Flaskepost fra P blev alle enorme biografsucceser herhjemme og har tilsammen solgt 2,2 mio. biografbilletter.