Margrete 1.s 3D krone til Danehof

3D-kronen på værket

9.6.2023
Foto: Østfyns Museer

Når dronning Margrete 1. ankommer til Danehof i, vil hun bære en helt ny krone, lavet af den fynske kunster Frank Fenriz. Kronen er 3D-printer og tager udgangspunkt i den krone, der i dag pryder Margrete 1.s sarkofag i Roskilde Domkirke.

Frank Fenriz er bosiddende ved Kværndrup og arbejder med mange forskellige materialer og former i sin kunst. Det er første gang, han har prøvet kræfter med at lave en krone, og det har ifølge kunstneren været en spændende og udfordrende proces, der kræver både fantasi og fleksibilitet. Kronen er designet ud fra kronen på Margrete 1.s sarkofag fra 1423, og det er naturligvis den samme krone, der blev brugt som inspiration til Trine Dyrholms krone i filmen Margrete 1.

”Jeg synes, Margretes krone er meget mere fascinerende end f.eks. den, Kong Charles af England for nylig bar. Den er godt nok plasteret til med både pynt og sten, men formmæssigt er den relativ enkel og kedelig. Margretes krone er meget mere interessant, når man ser på den bærende form. Der er en overordnet helhed og en masse små detaljer,” lyder det fra Frank Fenriz.

Kan man printe en krone?

Kunstneren har tegnet kronen i et særligt program, og derefter bliver den 3D printet i PLA, en form for sukkerstof, der er meget holdbar og nem at printe. Den bliver printet i to dele, og derefter loddet sammen for til sidst at blive malet og lakeret, så den fremstår metallisk. 

”Som kunstner skal man kunne lidt af hvert. Jeg har arbejdet i mange materialer: Is og ild, pap og jern, metaller, keramik og fiberbeton. De sidste 7 år har jeg arbejdet med netop print. Jeg har dog ikke prøvet at designe og printe en krone før, og der er meget forbundet med det. Langt det sværeste var at (re)designe en 3D form ud fra en 2D tegning, og så meget at bruge ens erfaring og intuition, når det hele skal ende med at se naturlig og rigtigt ud til sidst. Selve printningen er mere en sekundær mekanisk proces ,” siger Frank Fenriz.

Alle kan blive en dronning for en dag

Ikke nok med at Frank Fenriz laver den fysiske krone, så laver kunstneren også en Augumented Reality, af kronen. Det betyder, at man til Danehof kan scanne en QR kode, og så dukker kronen op på ens telefon. Dermed kan man sætte kronen på hovedet af sig selv eller andre rent virtuelt. Og så har alle mulighed for at ’prøve’ den flotte krone - og blive dronning for en dag.

Kronen er støttet af Danske Bank

Kronen til Margrete er kun blevet en mulighed, fordi Danske Bank velvilligt har doneret midler til projektet.

”Vi glæder os meget over, at Frank Fenriz har taget imod udfordringen med at lave en krone til vores Margrete, og vi er naturligvis meget glade for, at Danske Bank har valgt at støtte op om projektet, så det blev en mulighed,” lyder det fra Bodil Christiensen formand for Nyborg Slots Dragtlaug.

Ydermere arbejdes der på at skaffe midler til en proces, der kan gøre kronen endnu mere autentisk med en ekstra kobber-finish, når Danehof 2023 er afviklet.

Regenter til Danehof

Kongerne havde fast tilknytning til Nyborg gennem både middelalderen og renæssancen, og hvert år til Danehof vælges en konge eller dronning fra kongerækken, der skal deltage til middelalderfestivalen. Årets regent rider med i det store Danehofoptog og indtager kongetribunen under ridderturneringerne, derudover bevæger regenten sig rundt i byen med sine nærmeste og sit følge under hele weekenden. I år er det som nævnt Margrete 1. og hendes søn Oluf, der er udvalgt til at repræsentere Danehoffestivalen, og dem kan du møde i Nyborg den første weekend i juli.

Se en liste over tidligere regenter.