Nyborg Fyn Danmark Pebernødder

Pebernødder

Foto: Colourbox

Jul i den gamle Kongeby er fejringen af Kongens tilstedeværelse i sin residensby Nyborg - Danmarks første hovedstad. Når Kongen var i byen, blev der altid gjort noget ekstra ud af mad og drikke.

Når Kongen var i byen, blev der altid gjort noget ekstra ud af mad og drikke. Mad og drikke strømmede ind fra hele Kongens Fadeburs-len, der dækkede store dele af Fyn. Hvad enten Kongen skulle bruge Øl, køb, frugt eller brød, så var egnens producenter klar med det bedste der fandtes. Og når det galdt Kongen, så blev der ofte også brugt eksotiske råvarer, krydderier mv. som kun Kongen havde råd til at importere fra fjerne lande.

En kage fra middelalderen kunne være være peberkagen eller pebernødden. I dag er der et væld af opskrifter på internettet, men fælles for dem alle er at Pebernødden kunne være en juletradition hos Kongens hof i den gamle kongeby Nyborg:

Peberkage er en gammel slags småkage der i dag er bedst kendt som juletraditionens brunkagerhonningkager og pebernødder. Disse er blandt de af nutidens danske madvarer som kan spores længst tilbage i tiden. Peberkagerne kan i hvert fald dateres til slutningen af 1400-tallet. Historisk set har ingredienserne også været de samme – forskellen mellem disse julegodter består først og fremmest i udformningen.

At pebre betød tidligere ikke kun at komme peber i maden, men at krydre i det hele taget (og at give en skarp smag). Derfor er det gamle navn peberkager ikke kun forbeholdt kager med peber i; det er en mere generel betegnelse for store og små, kantede og runde (såvel som figurformede) kager, bagt af en dej af hvede- eller rugmel, sødet med honning eller sirup, og tilsat krydderier som for eksempel ingefær, kanel, nelliker, og kardemomme.

Det var faktisk yderst sjældent, at peber indgik som ingrediens. "Det er kun pebernødder", siger vi, når det kun drejer sig om småpenge, og når noget er dyrt, taler vi om "en pebret pris". Peber var dyrt i middelalderen. Krydderierne havde, udover at give smag til kagerne, den fordel at de forlængede madens holdbarhed, og dermed kunne kagerne i knust tilstand fungere som krydderiblanding i andre retter.

Pebernødder

Mens peberkager var noget man bagte hele året, har pebernødderne altid udelukkende været forbundet med julen. Det er usikkert hvornår begrebet begyndte at vinde indpas som del af det danske sprog, men det skete formentlig i starten af 1700-tallet. På den tid var den danske kultur under stærk indflydelse af den tyske, og pebernøddernes navn stammer da også fra det nedertyske Pfeffernüssen.

At de blev sammenlignet med nødder, skyldtes selvfølgelig at de med deres farve og størrelse lignede en hel del, men også at man dengang bagte dem uden nogen form for hævemiddel, hvilket gjorde dem særdeles hårde. De blev som regel bagt som afslutning på brødbagningen, i den store bageovns eftervarme.

Pebernødderne er både lækre småkager at spise, men bruges også som valuta i mange julelege. Pebernødder passer også i kræmmerhusene på juletræet: "først skal træet vises, siden skal det spises", som den gamle julesang "Højt for træet grønne top" hævder.

(Kilde: Wikipedia)