Julekugle 2021

Julekuglen 2021

Foto: VisitNyborg

Motiverne på årets julekugle 2021 er en hilsen til både kongen og touren.

En hilsen til touren

I 2021 er julekuglen inspireret af den travlhed, virkelyst og forventning, der indfinder sig, når store begivenheder nærmer sig, og kuglen sender da også en hilsen til Tour de France, der kommer til Nyborg til sommer. Motivet på kuglen indeholder nemlig tre hjul, som både kan ses som vognhjul fra en af fortidens hestevogne og som hjulene på en cykel. Og måske også som tandhjulene i hverdagens travlhed; tandhjul, som nogle gange faktisk gerne må sættes på pause, så højtiderne kan nydes – hvad enten det er Tour de France eller jul.

- Forberedelserne til Tour de France er mange og har været i gang længe. Sådan var det også, når kongen i forne tider meldte sin ankomst til Nyborg – kongebyen i det trafikale knudepunkt. Travlheden op mod jul er en skøn tid, så længe man husker også at stoppe op og nyde julens ro og poesi. Det vil vi gerne slå et slag for med årets julekugle, her op mod gaveindkøb, småkagebagning, konfektfremstilling – og corona-kurver. Stop kuglen og tandhjulene fra at snurre om sig selv et øjeblik, og nyd roen!, opfordrer afdelingsleder Mette Ladegaard Thøgersen fra Østfyns Museer.

Symboler for en kongeby

Motiverne på årets julekugle er hentet fra et igangværende udsmykningsprojekt i Nyborg Kommune. I 2022 kommer motiverne til at indgå i en række bronzeplader i belægningen på Rigets Hovedstrøg, der fortæller historien om Nyborg som infrastrukturelt knudepunkt. Symbolerne er skabt af D-Sign Tegnestuen ved Anne Mette Rasmussen, mens julekuglen er designet af Østfyns Museers grafiske designer Louise Harbo Bendixen.

Det symboliserer motiverne

  • Løven og hjertet: Løven og hjertet er elementer fra Danmarks kongelige våbenmærke. De symboliserer kongemagten og fortæller om Nyborgs fortid som kongelig residensstad og mødested for middelalderens parlament i Danehof-tiden.
  • Kronen: Symboliserer kongen. Når vi afholder Jul i den gamle Kongeby i Nyborg er det med en historisk reference til renæssancen, hvor kongen ofte drog til Nyborg, bl.a. for at fejre jul her. 
  • Hjulene: Når kongen meldte sin ankomst i Nyborg, skulle alle hjul i sving. Fra nær og fjern kom vogne læsset med fødevarer, linned, foder, brændsel, kobbertøj og alt, hvad der ellers skulle være til rådighed, når kongen og hans hof tog ophold på slottet.

Fra 26. november kan man købe årets julekugle hos VisitNyborg, hos Fru Hansen, på kommunens biblioteker og på Borgmestergården. En kugle koster 125 kr. Der er fremstillet 500 af årets julekugle, som sælges efter først-til-mølle. Julekuglerne fra de fleste af de foregående år er udsolgt. 

Fakta

Motiverne til årets julekugle symboliserer Nyborgs historie som kongeby og trafikalt knudepunkt. Symbolerne er skabt af D-Sign Tegnestuen ved Anne Mette Rasmussen, mens julekuglen er designet af Østfyns Museers grafiske designer Louise Harbo Bendixen. 

For yderligere oplysninger, kontakt

Sanne Hoffensetz Andresen, turistchef, Bureauet Nyborg tlf. 6333 8092, mail: saha@nyborg.dk