11 Borgmestergården i Nyborg

Foto: Heidi Schütt
Aktiviteter
Sightseeing
Borgmestergården - også under navnet Mads Lerches Gård - er bygget i 1601 af Mads Lerche. 
Adresse

Slotsgade 11

5800 Nyborg

11 Borgmestergården, Slotsgade 11

Den rødkalkede købmands- og borgmestergård er et af de få huse, som overlevede branden i 1797. Det er muligt her lå et ældre hus, men fløjen mod gaden med fine hvælvede kældre er opført af borgmester Mads Lerche i 1601. Sidefløjene er tilføjet af sønnen Jakob Lerche i 1630’erne, og hele gården er et godt eksempel på fynsk købstadsbindingsværk fra renæssancen.

På bagsiden findes en såkaldt svalegang, der sørgede for, at man let kunne komme fra den ene fløj til den anden i husets øverste stokværk. Gården blev i perioden 1914-1918 restaureret af arkitekt Mogens Clemmensen og overgivet til Nationalmuseet på den betingelse, at det skulle huse byens første offentlige folkebibliotek og Nyborg Museum.

Donationen blev betalt af brødrene Sibbernsen. Biblioteket havde indtil 1939 stueetagen, først herefter blev der museum i hele gården.

Borgmestergården er med til at indramme og formidle hele kvarteret og byrummet omkring Nyborg Slot som en del af Østfyns Museer. Den formidler byens historie med udgangspunkt i renæssancen i et bredere kulturhistorisk lys. Der er udstillinger og oplevelser for hele familien.

Adresse

Slotsgade 11

5800 Nyborg

Måske også interessant for dig:

Sidst opdateret af
VisitNyborg / Nyborg Turistbureau