©  Foto:

Vikingemuseet Ladby

Besøg Danmarks eneste skibsgrav fra vikingetiden 

På Vikingemuseet Ladby ved Kerteminde Fjord kan du besøge Danmarks eneste skibsgrav fra vikingetiden – en attraktion af internationalt format. Ladbyskibet ses stemningsfyldt udstillet i en genopført gravhøj på det sted, hvor den blev fundet i 1935. Arkæologiske undersøgelser har fastslået, at vikingeskibet omkring år 925 blev trukket op på land, hvor den døde fyrste blev gravlagt i skibet med sine heste, hunde og andet kostbart gods.

Udstillinger
Vikingemuseet Ladbys hovedattraktion er Ladbykongens vikingeskibsgrav; men er også museum for hele det nordøstfynske vikingeland.
I den nye udstilling ”Ladbykongens Verden” fortælles bredt og generelt om vikingetiden. Her tager Vikingemuseet Ladby hul på et nyt kapitel i fortællingen om kongen i graven. Museet har således samlet og svaret på de mange gode spørgsmål der gennem tid er stillet på rundvisninger og til butikspersonalet i museet butik. Spørgsmålene går hovedsageligt på Ladbykongens daglige liv, rammer og levevilkår.

Endvidere formidles Ladbystormandens sidste rejse på en ny og utraditionel måde i kælderen. Her kan man opleve illusionen af at være blevet hensat til en dag omkring det tidspunkt, hvor den døde stormand blev lagt i sit skib, klar til færden til det hinsides. En kopi af Ladbyskibet i fuld størrelse, genskabte vikinger, døde heste m.m. samt lyd- og billedvirkninger har til formål at befordre en stemningsbetonet og fantasiæggende oplevelse af begivenhederne, som de kunne have udspillet sig dengang for mere end 1000 år siden.

Med jævne mellemrum er der særudstillinger om eller med relation til vikingetid og aktiviteter for børn og voksne.

Ladbydragen
Hele sommerhalvåret kan man opleve det rekonstruerede vikingeskib, Ladbydragen, ligge og vugge i fjorden nedenfor gravhøjen. Netop der, hvor det originale skib for over 1.000 år siden blev trukket i land.

Læs meget mere om skibsgraven, byggeriet af et nyt vikingeskib, fremstillingen af en billedfortælling om Ladbyskibet, inspireret af det berømte tapet fra Bayeux og meget mere på Vikingemuseet Ladbys hjemmeside

Adgangsforhold og tilgængelighed
Både museumsbygningen og højen med vikingeskibsgraven er handicapvenligt indrettet med ramper, ingen dørtrin og for museumsbygningens vedkommende elevator. Turen fra parkeringspladsen foran museumsbygningen til museumsbygningen samt turen fra sidstnævnte til højen (ca. 300 m) kan være udfordrende på grund af henholdsvis grus og jordsti, som i sagens natur ikke er 100% plan. Der er dog opstillet bænke undervejs, så det er muligt at tage en pause fra gåturen.

I kælderetagen i museumsbygningen er der et toilet, som er velegnet til handicappede. Kælderen nås let med elevatoren.

Der er fri entré for handicaphjælpere, der besøger museet i arbejdstiden. Førehunde er velkomne.

Museet råder over en kørestol, som kan lånes.