Danehof 2020

Danehofmarked

Foto: Nyborg Kommune

Danehof 3.-5. juli er aflyst.
Danehof er en stor festlig folkefest som stammer helt tilbage fra Middelalderen. 

På grund af myndighedernes retningslinjer for større begivenheder er årets Danehof den 3.-5. juli nu aflyst.
”Det er med stor ærgrelse, at vi må aflyse årets Danehof. Men naturligvis må vi gøre det i den nuværende situation. Vi har været i gang med forberedelserne siden august, og vi havde glædet os til at blænde op for historien i Nyborg og sætte Christian 2.’s  planer om et korstog til Grønland i scene med historiske skibe i havnen, skuespil og meget mere. Jeg vil gerne sende min varmeste tak og store beklagelse til de mange frivillige, aktører, samarbejdspartnere og medarbejdere, der allerede har lagt mange timer i planlægningsarbejdet. Vi overvejer nu, hvordan vi kan drage nytte af de mange planer og ideer fra 2020 til næste år, hvor også ridderturneringerne på Torvet igen vil blive et kærkomment gensyn”, siger leder af Nyborg Slot & Kulturarv, Mette Ladegaard Thøgersen.

En af de ting, som Nyborgensere og tilrejsende kan glæde sig til, er udstillingen ”Christian 2. og korstoget til Grønland”, som man kan opleve på Borgmestergården, så snart museet kan åbne dørene for publikum igen. Hvor Danehof skulle være en event-baseret formidling af historien, bliver temaet om Christian 2.’s oversøiske ambitioner foldet ud på anden vis her. Udstillingen giver indblik i datidens verdensbillede og de forventninger, som den planlagte danske ekspedition havde til Grønland og til en forventet opdagelse af en nordlig handelsrute til Indien. Læs mere om udstillingen ”Christian 2. og korstoget til Grønland” her:www.nyborgslot.dk/planlaeg-besoeg/kalender/2020/christian-2-og-korstoget-til-groenland/  

Der er blevet afholdt Danehof i Nyborg siden 2010. Til Danehof 2021 kan Torvet igen være omdrejningspunkt for den store historiske festival, der tiltrækker titusindvis af gæster til Nyborg hvert år.

Danehof i Nyborg

English / Deutsch.

Når der var Danehof i Nyborg, og de mægtigste mænd fra alle hjørner af riget var i Nyborg, var det lige så naturligt, at bønder og købmænd også drog til rigets centrum Nyborg - Danmarks Riges Hjerte. Byens indbyggertal mangedobledes under et Danehof, og der blev handlet livligt fra byens butikker og på hver en tænkelig plads i byen.

Når der i dag fejres Danehof, er der igen marked og masser af handel og leben. Der er mad og gøgl, der er handel og glade mennesker. Der er flere markeder samlet forskellige steder rundt i byen. Der er underholdning for børn og voksne - en fantastisk oplevelse i de autentiske rammer fra Middelalderen. 

Markeder og handelsgader

Det historiske marked tager sit udgangspunkt omkring Nyborg Slot. Her finder du markedsboder og handelsvarer i ægte middelalderånd og du finder ægte autentisk middelalderstemning. 

Vor Frue Marked er også en gammel tradition i Nyborg. Tilbage i 1200-tallet afholdtes der fødevaremarked på Maria Besøgelsesdag i starten af juli. Og hvad er mere nærliggende at levendegøre denne tradition både d. 3. og 5. juli til Danehof i Nyborg. Markedet foregår i de hyggelige middelaldergader, der breder sig ud fra turneringspladsen. Her bugner boderne af fødevarer fra nær og fjern i hele det kongelige Fadeburslen. Her er velsmag en konge værdig.

Betal din markedsskat

Det er gratis at komme til Danehof, og sådan skal det blive ved med at være.

I Middelalderen var det skik, at byens råd (byrådet) stod for indsamlingen af byens skatter. Blev der ikke indsamlet nok skatter, måtte rådet betale af egen lomme. Denne skik har vi dog ikke videreført. Derimod håber vi, at du som gæst - ganske frivilligt - vil støtte Danehof, så vi fortsat kan udvikle markedet.

For blot 20 kr. kan du få dit helt eget markedstegn, så alle kan se at du har gjort din borgerpligt og støttet kongens Danehof. Skatteopkræverne finder du rundt om i hele byen.

Våbenskjolde på flag og bannere

Oh - du ædle Danske ridder. Fra Slot og Gods du drage til Danehof udi Kongens by Nyborg, vi pynter byen til æren din.