Fynsk brunsviger

Brunsviger

Foto: VisitNyborg

Brunsviger – gærdej toppet med en sød, klæbrig brun farin topping. Traditionelt bruges netop denne kagetype også til fester på Fyn, såsom fødselsdage, jubilæer mm.
Fyn har hvert år sin egen brunvigerdag, hvor kagen fejres.

Opskrift på brunsviger

Gærbrød toppet med en sød, klæbrig brun farin topping.

Ingredienser
• 1 x 1/4 kop 2 % mælk
• 1 pakke aktiv gær
• 3 x 1/4 kop mel
• 1/4 kop sukker
• 5 spsk usaltet smør
• 1/2 tsk salt
• Brunt sukker topping
   o 1½ dl smør
   o 1 ½ dl mørk brun farin

1. Forvarm ovnen til 200 grader (dansk ovn)
2. Varm mælk. Hæld i din standmixer. Tilsæt gær, rør til det er opløst og lad det stå i 5 min.
3. Mål de tørre ingredienser op i en separat skål og bland (mel, sukker og salt)
4. Tilsæt tørre ingredienser til gæren.
5. Tilsæt blødgjort smør skåret i 1 spsk stykker til toppen af ​​de tørre ingredienser
6. Med dejkrogen blandes på medium-lav hastighed, indtil dejen er glat. Dejen skal være ret fedtet.
7. Lad dejen hvile i 20 min et lunt sted.
8. Smelt sukker og smør i en gryde, varm op under omrøring.
9. Tryk dejen ud til en rektangulær kage og lav nogle mærker med fingrene eller bagsiden af ​​en ske for at danne nogle fordybninger i dejen til toppingen. Sørg for at efterlade en højere kant, så fyldet ikke falder af
10. Tilføj toppingen på dejen. Spred det ud og sørg for ikke at lade det gå ud over kanterne. Lad hvile i 15 minutter.
11. Bag i 20-25 min i en 200 grader varm ovn (dansk ovn).
12. Lad stå og lad toppingen køle af, inden den tages ud af kageformene og skæres i stykker. Hvis du ikke venter i det mindste et stykke tid, vil du miste det meste af din topping, hvilket overhovedet ikke ville være sjovt. Vi ved, det er svært at vente!

 

https://www.visitnyborg.com/corporate/newcastles-world/newcastles-world/newcastles-world