skip_to_main_content

Dyrehave Mølle

”Dyrehave Mølle” i Nyborg er med sine 25 meter og 7 etager – også kaldet ”lofter” – en af Danmarks højeste vindmøller. Møllen er bygget sten i  år 1858. Møllevingerne, som er lavet af Douglasgran, er 32 alen, ca. 20 meter lange og forsynet med ”sejl” af træ, der stilles lodret således, at de danner en flade, som får vingerne til at dreje rundt.

 

Dyrehavemølle er en hollandsk gallerimølle i udkanten af den tidligere kongelige Dyrehvae, som tilhørte kongeslottet. Møllen er placeret på byens højeste sted. Møllen står velbevaret og fortæller historien om en livsvigtig industri i Danmark. Møllen ejes i dag af Realdania By / Byg, som har gennemført en restaurering af møllen og de øvrige bygninger. 

Møllens opbygning

Møllehatten er beklædt med zinkplader og forsynet med en lille mølle, en såkaldt ”vindrose”. Vindrosen bevirker at den selv drejer møllevingerne op i vindretningen. I gamle dage drejede man møllehatten med håndkraft og vingerne var dengang forsynet med kludesejl.

Fra første loft blev de færdige produkter læsset ned på vognene. Andet loft er magasin. På tredje loft blev det færdige mel tappet i sække. Fjerde loft er kværneloftet og herfra sættes også møllevingerne i gang. På femte loft finder man hejseværket som også er trukket af vinden. Sjette loft er et støvloft og syvende loft er i møllehatten.

Der er kun adgang til møllen til udvalgte arrangementer.