©  Foto:

Skulpturen Pige der sætter sit hår

Lyt til Kunsten er en lydfortælling om kunstværket Pige der sætter sit hår. Tag på oplevelse i denne og flere andre fortællinger i Nyborg.

Ved Nyborg Strand findes en bronzeskulptur af en nøgen kvinde, der er hensunket i tanker og i færd med at sætte sit hår. Hun er en moden kvinde med frodige, fyldige former, og hun er ugenert i måden hun tungt hviler på begge fødder og skyder hoften let frem. Skulpturen er naturalistisk og kroppen ikke-idealiseret. Hun fremstår virkelighedsnær og moderne i sit udtryk, med klare forenklede linjer og former.

Skulpturen er skabt af billedhugger Povl (Goltermann Olsen) Søndergaard (1905-1986). Søndergaard var i sine tidlige naturalistiske figurer og portrætter meget inspireret af den fynske billedhugger Kai Nielsens frodige skulpturer, som det også tydeligt fornemmes her i Pige der sætter sit hår. Senere fandt han sit eget mere enkle, naturlige formsprog. Granit var hans foretrukne materiale, skønt flere af hans officielle værker blev udført i bronze.

Povl Søndergaard stod i stenhuggerlære i Roskilde 1920-24 og arbejdede som svend for Svend Rathsack på Søfartsmonumentet ved Langelinie i årene 1925-1926, mens han samtidig gik på Teknisk Skole. Herefter fortsatte han på Kunstakademiet i årene 1927-1933 som elev af Einar Utzon-Frank.​

Povl Søndergaard udstillede Pige der sætter sit hår på Charlottenborg i 1932, og skulpturen vandt stor anerkendelse. Den havde året før bragt ham Kunstakademiets guldmedalje og var blevet bestilt i bronze af Ny Carlsbergfondet og til opstilling i Maribo. Der findes i dag fire udgaver af skulpturen i det offentlige rum. Du kan finde skulpturen her ved Nyborg Strand, i Frederikssund, i Maribo og i København NV.