Riddere i byen til Danehof

Danehof bliver en demensvenlig festival

22.6.2023
Foto: Ard Jongsma

Den første weekend i juli bliver historien levende, når der atter er Danehof i Nyborg. Det bliver som altid med ridderturneringer, underholdning, musik og sjov og masser af god mad – og som noget helt nyt er den store middelalderfestival også blevet demensvenlig.

Danehof i Nyborg er en af sommerens helt store højdepunkter på Fyn. Her kan alle få en smag af middelalderen og opleve den historiske epoke helt tæt på. I år har festivalen sat ekstra fokus på borgere med demens, og derfor udbydes der to forløb fredag 30. juni, festivalens første dag, særligt målrettet borgere med demens og deres pårørende.

”Alle har en forståelse af, hvad middelalderen er. Det er noget, de fleste af os kan afkode bare ved et billede, et stykke musik eller en genstand som en rustning eller et sværd. Vi vil gerne give borgere med demens muligheden for at opleve Danehof i Nyborg, så de også kan komme tæt på middelalderen. Vi trækker derfor essensen af Danehof ind i mere rolige rammer, så disse borgere kan få en god og positiv oplevelse sammen med deres nære,” fortæller museumsinspektør Nicolai Knudsen fra Østfyns Museer.

Det særlige forløb introducerer borgerne til, hvad middelalderfestivalen Danehof er, og det vil være muligt at se og føle på nogle af de genstande og klæder, som man senere vil kunne opleve i byen. Undervejs vil der også være lidt musik og smagsprøver. Efterfølgende går turen til Nyborg Vold, hvor nogle af de frivillige, der er en stor del af Danehof, står klar til at fortælle om festivalen. Hvert forløb varer ca. en time, og det er gratis at være med.

”Vi er meget glade for, at der allerede nu er stor efterspørgsel efter pladser. Det viser, at der er en interesse for demensvenlige kulturoplevelser med fokus på ro og tryghed samt struktur og sanser,” lyder det fra Nicolai Knudsen.

En festival for alle
Og netop det at Danehof er, og skal være, en festival for alle, er en vigtig pointe. Dette understreges blandt andet ved, at der er gratis adgang for alle.

”Det er gratis at komme til middelalderfestival i Nyborg. Man kan selv vælge, om man vil betale markedsskat, når man er til festivalen, men ellers er det vigtigt for os, at alle kan være med. Derudover arbejder vi også på at gøre festivalen så tilgængelig som muligt, med blandt andet en gratis handicaptribune ved turneringsbanen, så kørestolsbrugere også kan overvære de flotte ridderturneringer på Torvet i Nyborg,” fortæller Maria Dam, eventmanager fra VisitNyborg.