Hvorfor hedder det egentligt Jul i den gamle Kongeby?

Kongen holdte jul på Nyborg Slot

Foto: Østfyns Museer

Jul i den gamle Kongeby skabes med afsæt i Nyborgs unikke historie. Til julemarkedet i Nyborg genskabes en stemning af forberedelserne til kongens store julefest med inspiration fra renæssancens Nyborg.

Christian 3., der var konge af Danmark fra 1534 til 1559, yndede at opholde sig i netop Nyborg om vinteren. Tungtlastede skibe og vogne kom til byen læsset med overdådige mængder af fisk, kød, øl, mjød, vin og meget mere til en hverdag fuld af fest og luksus for kongen og hans hof.

Når der gik forlydender om, at kongen kom til byen, og at der skulle være kongeligt julegilde på slottet, var byen på den anden ende. Kræmmere og håndværkere ankom i stort antal til byen, hvor der opstod et rigt handelsliv. Før kongen ankom, skulle by og slot gøres klar. Der kom kongelige udsendinge, som skulle sikre, at alt var klar til kongens ankomst, og omfattende bestillingslister blev sendt ud i verden for at sikre blandt andet sødt Hamborg-øl, rhinskvin, klædestof fra Lübeck, mel fra Danzig, pilrokker og tørfisk fra Skagen samt norske ”diamanter”.