©  Foto:

Grøn Kløversti Nyborg (2,9 km)

Kom med på en hyggelig gåtur rundt i Nyborgs historiske bymidte og oplev blandt andet det imponerende fæstningsanlæg ved Nyborg Slot med volde og kanoner. Turen tager dig rundt i Nyborg, Danmarks Riges Hjerte.

 

Oplev kongebyen Nyborg på Den Grønne Kløversti

Med udgangspunkt fra havnen går ruten ind ad den nu forsvundne strandport, anlagt af Christian 3., via Rosenbækken, hvor du kan se forløbet af den længst bevarede bymur fra middelalderen i Danmark. Herfra går turen ind gennem gården i en af Nyborgs mange gamle købmandsgårde, og ud i en af Nyborgs charmerende og hyggelige handelsgader. Ved Slotsgade, der grænser op til slotssøen finder du Borgmestergården og den arkitektoniske perle Nyborg Bibliotek. Herefter går turen ind langs voldene omkring Nyborg Slot og de bevarede dele af det imponerende fæstningsanlæg.

Fæstningsanlægget

På fæstningsanlægget, oprindeligt anlagt af Christian 3. som en del af Danmarks første hovedstad, er der et fint kig ud over byen. Her er også mulighed for at opleve voldenes særlige natur, fx er der fundet eksemplarer af Nordlig Fugleedderkop. Voldene fremstår med kanoner, poterner og landport. 

Vandtårnet

På fæstningsanlægget findes også det gamle vandtårn nær Dronningens Bastion, der i dag er fredet, og åbent ved særlige lejligheder. Herfra går turen mod Møllebakken og ud gennem Landporten, der sammen med Strandporten var indgangene til Christian 3.s befæstede by. Fra landporten følges den brostensbelagte vej med lindetræerne ud til Ravelinsvej, som Nyborg Kirkegård grænser op til. Kirkegården har en særlig historie, da dele af kirkegården ligger på det tidligere fæstningsterræn.

Kirkegården og Vor Frue Kirke

Fra kirkegården løber den grønne sti hen over den sidste bevarede bastion på det tidligere fæstningsanlæg, Prins Carls bastion og videre forbi Vor Frue Kirke, der blev anlagt af Margrethe 1. i 1388. Bag kirken er der et kig ned gennem Nyenstad, der oprindeligt også er fra Christian 3.s tid. Bygningerne her blev formentligt bygget til at huse flådens folk. Fra Skippergade med de brosten og bindingsværkhuse, kan du mærke forløbet af middelalderbyen Nyborg, i forlængelse af Rosenbækken. 

Praktisk information

De fire Kløverstiruter starter på Vesterhavn 3a, 5800 Nyborg og er skiltet med uret rundt.

  • Der er offentlig toilet og gratis, tidsubegrænset p-plads på havnen.
  • Undervejs på ruten finder du QR-koder. Scan dem og læs mere om de mange spændende oplevelser på din tur.
  • Den Grønne Kløversti er én af fire Kløverstier i Nyborg. Vil du se de andre tre - blå, rød og sort rute, kan du gøre det her.

Er du mere til et fysisk kort, kan du downloade det her på siden, bestille det med post, hente det hos VisitNyborg, eller tage det ved startstedet.

OBS: Strækningen via Rosenbækken og på kirkegården indeholder trapper. Turen kan cykles, med undtagelse af disse korte strækninger, hvor det er nødvendigt at trække cyklen.

Kløverstierne i Nyborg

Vi glæder os til at vise dig spændende og anderledes oplevelser i Nyborg inden for såvel kultur som natur. Kløverstiruterne er fra ca 2,7 til godt 33 km. Flere af ruterne kan også kombineres, så de bliver længere eller kortere efter behov. Se alle ruterne her.